În decursul anului 2023, primul an de activitate propriu-zisă, FEDBET – Federația Organizatorilor de Jocuri de Noroc din România a avut un rol esențial în reprezentarea și protejarea operatorilor din industrie în fața nenumăratelor amenințări legislative. Ne-am concentrat aproape întreaga activitate pe poziționarea Federației ca fiind un partener de dialog al atorităților în toate proiectele restrictive elaborate de Parlament. Prin eforturi susținute și abordări constructive, FEDBET a avut drept principale misiuni apărarea intereselor membrilor săi și promovarea unei schimbări de atitudine, a operatorilor, și a schimbării pozitive a percepției publice asupra acestui domeniu.
Percepția generală asupra industriei de jocurilor de noroc din România are, în mod injust pentru o piață bine reglementată, un „handicap” de imagine. Industria admite că vizibilitatea acesteia trebuie redusă pentru că vizibilitatea excesivă generează percepții distorsionate, tocmai de aceea, împreună cu autoritățile, participăm activ la modificarea cadrului de reglementare.
Sigur că ceea ce nu trebuie sub nicio formă omis în toată această discuție este că reglementările trebuie susținute de studii științifice și nu de percepții și de emoție. Nici industria, nici opinia publică, nici parlamentarii nu sunt în măsură să discute despre subiectul adicției în lipsa unor cercetări. Dacă există o problemă cu dependența de jocuri de noroc, atunci soluțiile trebuie identificate acolo, nu doar în reglementările și suprareglementarea unui business perfect legal.
Implicare, comunicare și reînnodarea încrederii
Însă, unde este limpede că industria trebuie să acționeze este în rezolvarea principalelor vulnerabilități ale acesteia: minori, vizibilitate și responsabilitate. Iar pentru asta este nevoie mai mult ca oricând de o schimbare de paradigmă. Putem trece pe o poziție proactivă, în care încercăm să modificăm percepția asupra industriei – o industrie care se ajustează și se autoreglementează. Eforturile noastre trebuie îndreptate din ce în ce mai mult către interior – prin creşterea gradului de responsabilizare, de conformare legislativă, de implicare socială a organizatorilor și de autoreglementare. Pe o poziție reactivă, vom fi mereu în situația de a reacționa la provocări pe care le lansează clasa politică și/sau societatea.
Principala întrebare este: există dorință din partea industriei de a începe să schimbăm poziționarea și de a construi ceva pentru viitoarele provocări, de orice sorginte ar fi acestea, sau rămânem doar în expectativă și reacționăm pompieristic…?