RESPONSABILITATE SOCIALĂ
Cifre din industrie
- 45.000 de angajati
- 1,3 miliarde de euro anual, contribuție directă, indirectă și indusă, sub formă de taxe, impozite și contribuții sociale.
- 99.31% este gradul de colectare a taxelor din domeniul jocurilor de noroc.
- 1% este contribuția industriei de jocuri de noroc la PIB-ul României.
Potrivit Raportului de activitate pentru anul 2021 publicat de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, instituție care guvernează desfășurarea activității de jocuri de noroc în România, doar taxele specifice industriei jocurilor de noroc (unde se regăsesc încadrate taxele anuale de licență, taxele anuale de autorizare, taxele speciale – taxa de viciu și alte taxe specifice) colectate în anul 2021 au fost în valoare de 1.090.205.214 lei (223.667.721 euro).
În anul 2021, au desfăşurat activitate, în total, un număr de 359 organizatori de jocuri de noroc şi un număr de 436 operatori economici licenţiati clasa a II-a, astfel:
- 24 organizatori de jocuri de noroc pariuri în cotă fixă;
- 1 organizator de jocuri de noroc pariuri mutuale;
- 1 organizator de jocuri de noroc loto;
- 7 organizatori de jocuri de noroc caracteristice activităţii cluburilor de poker;
- 3 organizatori de jocuri de noroc caracteristice activităţii cazinourilor;
- 6 organizatori de jocuri de noroc bingo desfăşurate în săli de joc
- 1 organizator de jocuri de noroc bingo desfăşurate prin intermediul reţelelor de televiziune;
- 1 organizator de jocuri de noroc caracteristice activităţii festival de poker;
- 285 organizatori de jocuri de noroc tip slot-machine;
- 30 organizatori de jocuri de noroc la distanţă;
- 436 operatori economici care deţin licenţă clasa II a.
Taxarea industriei de jocuri de noroc
Taxarea industriei de jocuri de noroc se face prin taxele specifice (taxe de licență, taxe de autorizare, taxa de viciu), respectiv prin taxele conexe (impozite salarii, TVA, taxe rezultate din chirii, taxe rezultate din schimburi comerciale, taxe administrative etc).
1,3 miliarde de euro pe an este valoarea cumulată a taxării industriei de jocuri de noroc, rezultând peste 1% din PIB-ul României.
Efectul jocurilor de noroc asupra economiei românești nu se limitează doar la plata taxelor, ci la companii care furnizează servicii în domenii precum HoReCa, real estate, marketing, contabilitate sau IT.
În plus, obligațiile declarative și de plată ale operatorilor de jocuri de noroc conțin și:
- impozitul pe profit;
- impozitul pe venit;
- impozitul pe veniturile din premii și castiguri inregistrate de jucatori;
- contribuțiile de asigurări sociale obligatorii;
- taxa de promovare;
- taxa privind promovarea principiilor de joc responsabil;
- contribuții la Fondul cinematografic (4%) pentru încurajarea și susținerea industriei cinematografice, la Fondul cultural (0.5%) pentru susținerea și realizarea proiectelor culturale la Comitetul, la Comitetul Olimpic și Sportiv Român (1%) și la Comitetul Național Paralimpic (0,2%).
Dependența de jocuri de noroc
În România, în prezent, nu există un studiu oficial realizat de către autoritățile publice care să măsoare incidența jocurilor de noroc. Singurele astfel de cercetări au fost realizate la comanda asociațiilor profesionale reprezentative din industria de jocuri de noroc.
Potrivit studiului “Pariurile și Jocurile de noroc în România”, realizat de GfK România pentru ROMSLOT – Asociația Organizatorilor de Sloturi şi Romanian Bookmakers – Patronatul organizatorilor de Pariuri din Romania, incidența jucătorilor cu probleme în rândul românilor de peste 18 ani este de 0,6%, mai exact aceste persoane pot intra într-o zonă problematică, dar care, cu ajutor specializat, pot fi readuse pe un drum normal. În identificarea jucătorilor cu probleme, studiul a folosit criterii utilizate la nivel internațional, care au fost definite de psihologi specializaţi în tratarea problemelor de joc. Culegerea datelor a fost realizată în perioada 25 iulie – 16 august 2016, pe un eşantion reprezentativ naţional +18 ani care şi-a propus să măsoare incidenţa jocurilor de noroc în România.
Din datele culese la nivelul anului 2016, România se situează la limita de jos a mediei europene privind consumul de jocuri de noroc, cu 0,6% din populația de peste 18 ani ca practicanţi care au depăşit linia divertismentului, în raport cu media europeană care se situează între 0,5 și 2% indivizi cu probleme de joc din totalul populaţiei de peste 18 ani. Atenție! Procentul de 0.6% nu reprezintă dependenți, ci persoane care au depășit unele limite (ex: de timp, de sume jucate etc), dar care, prin suport specializat/psihoterapie, pot reveni în zona jocului recreațional. Diagnosticul de „dependent” se pune de către un medic, în urma evaluărilor și a aplicării criteriilor definite în DSM-5, Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale. Studiul complet aici
Potrivit studiului „Percepția românilor cu privire la jocurile de noroc”, 1 din 5 români cu vârsta peste 18 ani a jucat în ultimul an un tip de joc de noroc.
Majoritatea românilor (61%) care au practicat cel puțin o dată jocuri de noroc consideră industria gamblingului o sursă de divertisment și doar 9% dintre ei o consideră o sursă de venit, iar 20% o combinație între venit și distracție.
Cei mai mulți dintre jucători sunt ocazionali, 65% dintre ei jucând între o dată și cinci ori pe an, iar motivația principală o reprezintă curiozitatea (42%). Datele sociologice evidențiază faptul că jocul de tip Loto se află pe primul loc (16%) în preferințele jucătorilor.
Studiul „Percepția românilor cu privire la jocurile de noroc” a fost realizat de Institutul Român de Evaluare și Strategie (IRES), în perioada 9 – 21 martie 2022, la inițiativa Asociației Organizatorilor de Sloturi – Romslot, Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc – Rombet și a Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România – Romanian Bookmakers. Studiul complet aici
Asociația Joc Responsabil
Industria de jocuri de noroc susține, fără nicio obligativitate legală, Asociația Joc Responsabil.
Asociația Joc Responsabil pune la dispoziția celor care se confruntă, cred că se confruntă sau se tem că s-ar putea confrunta cu probleme cauzate de jocul în exces, o platformă online – www.jocresponsabil.ro, prin intermediul căreia pot discuta cu un psiholog conectat 24/7 pe Live Chat-ul disponibil pe website, un chestionar de auto-evaluare și o linie telefonică gratuită – 0800.800.099 – pentru a intra în legătură cu psihologii programului și a se programa la sedințe de consiliere gratuite.
Pentru mai multe detalii, vizitați pagina www.jocresponsabil.ro
RESPONSABILITATE SOCIALĂ
Federația inițiază campanii pentru promovarea jocului responsabil și conștientizarea riscurilor asociate jocurilor de noroc.
Dependența de jocuri de noroc
Campanie / Joc responsabil
Percepția românilor cu privire la jocurile de noroc
Studiu
„Dumnezeu nu se uită la meciuri”
Campanie / Joc responsabil
Jocurile de noroc in Romania
Joc Responsabil