Ce reprezintă Federația în contextul actual?
Federația Organizatorilor de Jocuri de Noroc – FEDBET reprezintă instrumentul prin care întreaga industrie se prezintă în fața autorităților ca o singură voce. În fața acestor grele provocări la care suntem supuși, cea mai proastă strategie ar fi fost ca fiecare asociație să fi urmat o strategie proprie de comunicare. Dacă fiecare asociație s-ar fi prezentat în fața autorităților cu mesaje diferite, cu propuneri de amendamente diferite, cu interese parțial diferite, am fi pierdut din forța pe care o avem.
Federația a reușit să armonizeze interesele specifice ale fiecărei asociații, a reușit să fie locul în care să se poarte discuțiile preliminare și apoi, ne-am prezentat în fața industriei ca singură forță și cu o strategie de comunicare comună.
Ce planuri ai ca Președinte al Federației?
În primul rând, trebuie menționat că Federația a devenit activă din martie 2023. În tot acest timp am reușit să asigurăm tot ce este necesar pentru funcționarea ei din punct de vedere administrativ, avem personal dedicat extrem de calificat, cu o experiență foarte mare și un sediu suficient de mare pentru a fi un hub pentru întâlnirile membrilor, având o activitate curentă.
În al doilea rând, cred că trebuie să continuăm demersurile de armonizare dintre membri și să asigurăm cooptarea de noi membri.
Din perspectiva aceasta, trebuie înțeles faptul că federația nu este o altă asociație sau un substituent al vreunei asociații. În continuare vor exista asociațiile specifice de ramură care vor lupta pentru interesele individuale. În schimb, Federația trebuie să cuprindă toate aceste asociații pentru a fi locul în care, pe de-o parte asociațiile își pot armoniza interesele și, pe de altă parte s-ar crea strategii de comunicare comune și am putea reprezenta întreaga industrie pe aceste probleme.
Desigur, împreună cu echipa mea avem mai multe planuri pe care ni le dorim, însă toate deciziile în Federație se iau în urma discuțiilor cu Consiliul Director, cu Boardul Consultativ, format din specialiști, respectiv cu Adunarea Generală formată din membrii federației. Ținem foarte mult la transparență și la implicarea celor din industrie. În acest sens, avem o viziune corporate asupra modului în care vrem să construim Federația. Spre exemplu, pe lângă structura la care am făcut referire mai sus, fiecare departament al Federației va avea un comitet consultativ, format din specialiști din industrie. Astfel, vor fi cooptați specialiștii din departamentele de marketing sau din cele legal (și așa mai departe) să lucreze împreună în aceste structuri consultative, sub supravegherea președintelui de comitet în persoana celui responsabil de acel domeniu din cadrul Federației. Prin acest mod de lucru vom avea mereu feedback din partea industriei și vom avea informații utile pe care Adunarea Generală, Boardul Consultativ și Consiliul Director le vor putea analiza înainte de a lua o decizie.
Câți membri are FedBet?
Fiind o Federație, nu putem avea membri decât asociații. Căutăm o soluție legală astfel încât să oferim un statut, probabil consultativ celor care vor să facă parte din Federație, dar nu vor să facă parte dintr-o asociație specifică. Totodată vom adresa o invitație și Loteriei Române să vină ca membru onorific alături de noi.
În prezent, FEDBET are doi membri: ROMBET și Romanian Bookmakers.
Totodată, avem o colaborare excelentă cu ROMSLOT. Practic tot ce am făcut în această perioadă, am făcut împreună și cu Romslot, iar pentru toată această colaborare excelentă trebuie să îi fiu recunoscător domnului Sorin Georgescu, Președintele Romslot. Trebuie să recunosc că aceste provocări prin care am trecut ne-au apropiat foarte mult și deja ROMSLOT, prin Sorin, ocupă un loc de facto în Consiliul Director, Boardul Consultativ și în Adunarea Generală. Dar cum lucrurile trebuie să capete și o formă de jure, am convenit să lucrăm împreună la oficializarea acestui mariaj, astfel încât ROMSLOT să devină membru FEDBET cât mai curând. Este un pas natural pe care ni-l dorim și am fi extrem de bucuroși dacă s-ar reuși.
Care este echipa Federației?
În primul rând, existența noastră nu ar fi posibilă fără membrii Federației. În acest sens, avem doi vicepreședinți, unul din partea Romanian Bookmakers, în persoana domnului Liviu Popovici și unul din partea Rombet, în persoana domnului Anchidim Zăgrean. Desigur, odată cu intrarea Romslot în Federație, echipa se va mări.
În al doilea rând, avem un Board Consultativ format din specialiști din industrie, dar și din specialiști din domenii de interes pentru noi cum ar fi: legal, unde vreau să îi mulțumesc foarte mult avocatului nostru pentru efortul din această perioadă, doamna Teodora Luca, marketing, adicție, economic, public affairs.
În al treilea rând, avem echipa de la sediul nostru care este full time implicată în acest proiect. Directorul executiv, fără de care nu mă mai văd lucrând, domnul Constantin Bratu, o persoană cu o experiență extraordinară în structuri asociative și în conducerea unor echipe corporate, alături de personalul nostru administrativ care menține federația funcțională.
Nu în ultimul rând, trebuie să mulțumesc Romanian Bookmakers și Romslot pentru faptul că ne-au pus la dispoziție specialiștii lor, pe care i-am împrumutat și, sincer, nu văd cum am putea continua fără ei.
Ce părere ai de situația actuală a industriei jocurilor de noroc?
Situația actuală este extrem de grea. Suntem pe cale să trăim consecințele unor proiecte legislative bazate pe simple percepții, fără să ținem cont de realitatea în care ne aflăm.
Prin aceste proiecte legislative:
1. Se închide o industrie care are un impact bugetar de peste 1,6 miliarde de euro (doar land-based-ul produce aceste cifre, fără să luam în considerare online-ul).
2. Peste 40.000 de oameni devin șomeri.
3. Criminalitatea organizată va ajunge la cote nemaiîntâlnite în societatea noastră.
4. Sportul, Comitetul Olimpic Sportiv Român, Fondul Cultural și Cinematografia își pierd finanțarea
5. Se va muta totul în economia neagră și studiile făcute în alte țări ne arată că dependența nu scade; crește în schimb, vulnerabilitatea jucătorilor care vor alege să intre în săli neautorizate.
6. Loteria Română va falimenta.
Care sunt premisele?
1. Nu avem niciun studiu deși noi milităm pentru realizarea unui studiu. Singurul studiu invocat de inițiatori este un fals (el nu există).
2. Măsurile propuse nu sunt luate de specialiști și nu știm dacă vor avea efectul urmărit.
3. Avem cel mai mare grad de colectare 99%, față de o medie națională de puțin peste 30%.
4. Prin raportare la alte industrii care se adresează persoanelor majore, cifrele “negative” privind industria noastră sunt mult mai mici. În schimb, restrângerile propuse pentru industria noastră ar fi mult mai mari, aspect care ridică probleme de constituționalitate prin raportare la art. 53 din Constituție.
5. Anual plătim 40 de milioane de euro ca taxa de viciu, plus câteva milioane ca taxă pentru promovarea jocului responsabil. Câte centre de tratare a dependenței (de orice fel) a făcut statul din acești bani? Câte programe educative a făcut statul din acești bani? Zero. Tot industria face din banii ei programe (vezi programele Asociației Joc Responsabil), deși plătește taxe pentru ca statul să le facă.
Suntem o industrie de entertainment, evident lucrurile pot fi îmbunătățite și lucrăm la acest lucru. Dorim să fim un partener de dialog, astfel încât împreună cu autoritățile statului să găsim cele mai bune soluții pentru consumator, dar pentru a face acest lucru trebuie să avem răbdare să ne ascultăm.
FEDBET duce o muncă aproape epuizantă în a explica toate aceste aspecte în Parlament.
Cum vezi viitorul gamblingului?
Îmi place să cred că vom depăși cu bine acest proces electoral la care suntem supuși, dar, în același timp, vom învăța de pe urma lui.
În acest sens, cred că e important să fim mai bine organizați mai ales în momentele de liniște.
Înainte de a exista starea de răspundere, există starea de responsabilitate. Iar noi, ca industrie, trebuie să fim responsabili în modul în care alegem să comunicăm, în modul în care suntem vizibili, în modul în care suntem atenți la vulnerabilitățile cu care se confruntă industria (prezența minorilor în săli, identificarea persoanelor vulnerabile sau în situații de risc) și în modul în care alegem să facem proiecte împreună, din timp.
FedBet se adresează sectorului de gambling tradițional sau și celui online?
Așa cum am spus, există probleme specifice, de care se ocupă fiecare asociație în parte, dar există si probleme care privesc întreaga industrie, de care trebuie să se ocupe Federația.
Astfel, FEDBET este reprezentantul cross-industry, atât pentru sectorul land-based, cât și pentru cel online. În acest sens, printre companiile care deja sunt asociate Federatiei se numără și cei mai importanți operatori din online.
Desigur, ușa noastră este deschisă pentru toate asociațiile din industrie.
Cum va afecta digitalizarea industria?
Nu cred că ne va afecta în sens negativ. Nu trebuie să ne fie teamă de progres. Cu cât vom prezenta garanții mai mari pentru siguranța aparatelor de joc, a consumatorului și a modului în care statul își poate exercita controlul asupra noastră, cu atât mai mult vor înceta toate aceste percepții negative cu care ne confruntăm în prezent. Digitalizarea poate reprezenta o resursă extrem de utilă pentru noi.
În schimb, ea nu trebuie să privească doar operatorii. Digitalizarea trebuie să fie făcută și la ONJN, unde am încredere că actuala conducere va face eforturi în această direcție.
Cum este relația FedBet cu autoritățile statului?
În ceea ce privește relația cu ONJN aceasta este foarte bună. Avem o comunicare directă și loială.
În ceea ce privește relația cu restul autorităților, în special Parlamentul și Guvernul, aceasta este pe trend ascendent. Ne luptăm cu foarte multe percepții și atunci prima reacție a oamenilor politici este de respingere. Ulterior, după ce avem discuții și observă că venim cu argumente solide pentru care măsurile propuse nu sunt cele mai bune, dar nu ne oprim aici, la simplă critică, ci mergem mai departe, oferind variante pe care suntem dispuși să ni le asumăm, începe un dialog funcțional. Practic încercăm să nu avem o atitudine antagonică. E important să ne recâștigăm încrederea unii în alții și să ne ascultăm reciproc temerile. Dacă reușim acest prim pas, cu siguranță vom ajunge să identificăm și care sunt cele mai bune soluții.