Monopolul de stat în industria jocurilor de noroc și tratamentul egal între operatorii privați și cei deținuți de stat

FEDBET – Federația Organizatorilor de Jocuri de Noroc vă propune spre lectură o amplă analiză juridică și academică, publicată pentru Revista de Drept Public nr 2/2024 a Grupului editorial Universul Juridic, de Lect. univ. dr. av. Vlad-Cristian Soare, Facultatea de Drept, Universitatea din București și președinte FEDBET.

Monopolul de stat în industria jocurilor de noroc și tratamentul egal între operatorii privați și cei deținuți de stat

Prezentul studiu își propune să realizeze o prezentare a sistemului jocurilor de noroc în România, cu accent pe teza așezată în denumirea lui și anume monopolul de stat în industria jocurilor de noroc prin raportare la tratamentul egal între operatorii privați și cei deținuți de stat

Principiul egalității completat cu cel al nediscriminării străbat ca un fir roșu sistemele constituționale contemporane și documentele internaționale în materia drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Și în acest domeniu el trebuie respectat și trebuie să se reflecte în legislația jocurilor de noroc. Cu toate acestea, monopolul de stat conferă posibilitatea statelor de a justifica anumite excepții de la legislația U.E.

Așa cum am arătat în partea de concluzii, în România regăsim un monopol exclusiv de exploatare pentru jocurile loteristice, constituit în favoarea Loteriei Române, însă pentru restul jocurilor de noroc, orice operator, privat sau de stat, le poate exploata, cu condiția să obțină licență și autorizație.
În mod indirect și în absența unui cadrul normativ expres, am putea afirma că Loteria Română deține implicit un monopol de exploatare și pentru mijloacele de joc slot-machines de tip VLT- jocurile de videoloterie-, dat fiind faptul că este singura care le exploatează. Cu toate acestea, VLT-urile nu fac obiectul monopolului exclusiv de exploatare asigurat Loteriei Române.

Analiza legislației determină concluzia că există preocuparea de a se realiza un just echilibru între interesul public și el al operatorilor autorizați să presteze această activitate.

Articole similare