În contextul adoptării de către Parlament a PL-x nr. 700/2023 – Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.82/2023 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.20/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2009, FEDBET – Federația Organizatorilor de Jocuri de Noroc, organizația care reunește cele mai importante asociații de reprezentare din industria de gambling din România, dorește să facă următoarele precizări:
Am luat astăzi act de voința Parlamentului de adoptare a legii de aprobare a OUG 82/2023, prin care au fost continuate măsurile de reformă deja începute prin Ordonanță și, prin care, după votul de astăzi, au fost introduse noi limitări importante, printre care și o restricție care vizează amplasarea aparatelor de tip slot-machines în unitățile administrativ teritoriale cu mai puțin de 15.000 de locuitori.
Reamintim că au fost deja operate modificări legislative importante: mutarea tuturor companiilor care operează pe piaţă, din alte ţări, în România, fie prin operarea prin intermediul unei companii româneşti, fie prin deschiderea unui sediu permanent în România, astfel încât taxele din exploatarea activităţii să fie plătite integral în România, unde se desfăşoară activitatea; mărirea substanţială a taxelor de licenţă şi a taxei de autorizare; interzicerea comercializării de alcool în incinta spaţiilor în care se desfăşoară activitatea de jocuri de noroc; introducerea unor praguri foarte înalte privind garanţiile pe care un operator trebuie să le depună pentru a putea desfăşura această activitate, eliminând riscul de neplată; introducerea unui sistem public, transparent, privind seria aparatului, tipul acestuia şi numărul de aparate pe care îl are fiecare operator în fiecare dintre locaţiile sale; o mai bună reglementare privind sistemul pentru autoexcludere a jucătorilor; mărirea taxei pentru joc responsabil de aproximativ 100 de ori; introducerea unor reguli mai stricte privind publicitatea.
Votul dat astăzi, pe un proiect de lege fără analize și studii la bază, s-a desfasurat de așa manieră încât să preîntâmpine orice tip de consultare cu reprezentanți ai industriei și/sau orice altă parte implicată în activitățile din acest domeniu. Suntem convinși de faptul că, în urma unui dialog pe aceste măsuri, ar fi fost elaborat un proiect pe care ni l-am fi dorit cu toții și care să conducă, în final, la sustenabilitate, responsabilitate, impact social minim și, totodată, la continuarea existenței acestei industrii pe teritoriul României. Urmează să analizăm împreună cu membrii noștri impactul acestor modificări legislative.
Actuala legislație a jocurilor de noroc reprezintă una dintre cele mai moderne legislații din Europa, iar adoptarea acestor modificări reprezintă un punct de cotitură, deoarece, este pentru prima dată de când acest domeniu este reglementat în România, când, un anumit tip de joc de noroc – slot-machines – va fi sever restricționat.
Ne așteptăm ca aceste modificări să vină la pachet cu promisiunea autorităților de a preveni și de a controla piața neagră. Unitățile administrativ teritoriale cu populație mai mică de 15.000 de locuitori, unde activitatea de jocuri de noroc de tip slot-machines a fost restricționată astăzi, sunt adesea vulnerabile la activități ilegale sau la exploatarea jocurilor de noroc neautorizate. Este necesară consolidarea controlului de către autorități pentru a se asigura în continuare că toate operațiunile de jocuri de noroc sunt transparente, legale și corecte.
FEDBET militează pentru o reglementare și o autoreglementare responsabilă și puternică, motiv pentru care a demarat elaborarea unui Cod de etică, Bune Practici și Comunicare, prin intermediul căruia urmează să dezvoltăm un cadru de autoreglementare care să reflecte cele mai înalte standarde de transparență și responsabilitate socială, iar consecințele acestui proiect se vor regăsi și în cuprinsul acestui Cod. Împreună cu operatorii din industrie, vom stabili un set de reguli referitoare la modul de operare, la comunicarea comercială în domeniul jocurilor de noroc, scopul fiind de a oferi o direcție clară și uniformă pentru operatorii din acest sector, astfel încât aceștia să-și poată comunica corect și responsabil produsele și serviciile publicului peste 18 ani.
#
Despre industria de jocuri de noroc
Industria de jocuri de noroc plătește taxe zilnice de aproximativ 3 milioane de euro, având un grad de conformare de peste 98% și peste 45.000 de locuri de muncă asigurate. Efectul jocurilor de noroc asupra economiei românești nu se limitează doar la plata taxelor, ci la companii care furnizează servicii în domenii precum HoReCa, real estate, marketing, contabilitate sau IT. Industria de jocuri de noroc susține, fără nicio obligativitate legală, Asociația Joc Responsabil. Organizația pune la dispoziția celor care se confruntă, cred că se confruntă sau se tem că s-ar putea confrunta cu probleme cauzate de jocul în exces, o platformă online – www.jocresponsabil.ro, prin intermediul căreia pot discuta cu un psiholog conectat 24/7 pe Live Chat-ul disponibil pe website, un chestionar de auto-evaluare și o linie telefonică gratuită – 0800.800.099 – pentru a intra în legătură cu psihologii programului și a se programa la sedințe de consiliere gratuite.
Despre FEDBET – Federaţia Organizatorilor de Jocuri de Noroc
FEDBET – Federația Organizatorilor de Jocuri de Noroc, înfiinţată ca entitate a industriei de jocuri de noroc din România, independentă, nonprofit, neguvernamentală și apolitică. Reunim sub egida noastră operatori de jocuri de noroc tradiționale, pariuri și jocuri de noroc la distanță, licențiați și autorizați de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc din România, membri în cadrul asociațiilor reprezentative ROMBET, Romanian Bookmakers și ROMSLOT, garantând astfel că interesele industriei sunt reprezentate într-o manieră coezivă și eficientă.Printre activităţile pe care Federaţia le are în vedere se numără: formularea de propuneri legislative pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ specific, elaborarea de coduri de conduită şi de business, conlucrarea cu autorităţile centrale şi locale pentru a crea un mediu de afaceri predictibil şi echitabil, derularea de programe de responsabilitate socială etc.