Bursa, Supliment de Gambling:„Este nevoie să reclădim ceea ce s-a şubrezit în ultima perioadă în materie de legislaţie”
În peisajul industriei noastre de gambling a apărut, recent, Federaţia Organizatorilor de Jocuri de Noroc (FEDBET), înfiinţată ca entitate a industriei de jocuri de noroc din România, cu membrii fondatori două asociaţii profesionale reprezentantive din sector – ROMBET şi Romanian Bookmakers. Vlad Soare, preşedintele FEDBET, ne-a declarat că există o colaborare strânsă şi cu cea de-a treia asociaţie – ROMSLOT.
Printre activităţile pe care le are în vedere Federaţia se numără formularea de propuneri legislative pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ specific, elaborarea de coduri de conduită şi de business, conlucrarea cu autorităţile centrale şi locale pentru a crea un mediu de afaceri predictibil şi echitabil, derularea de programe de responsabilitate socială, cum ar fi de instruire şi formare profesională sau perfecţionare a persoanelor tinere, după cum ne-a spus Vlad Soare, într-un interviu.
Reporter: Reprezentaţi o entitate nouă în peisajul industriei de gambling din România. Vă rog să-mi spuneţi mai multe despre aceasta şi vă propun să începem cu asociaţiile pe care le reuneşte.
Vlad Soare: FEDBET – Federaţia Organizatorilor de Jocuri de Noroc – a fost înfiinţată ca federaţie a industriei de jocuri de noroc din România, având ca membri fondatori două asociaţii profesionale reprezentantive din industria de jocuri de noroc, ROMBET şi Romanian Bookmakers. În linia bunului obicei al ultimilor ani, când aceste asociaţii au desfăşurat proiecte şi demersuri în comun, putem spune că avem, deja, o colaborare strânsă şi cu cea de-a treia asociaţie, ROMSLOT, care şi-a arătat sprijinul pentru această entitate şi sperăm ca, în curând, să devină şi un membru activ.
Reporter: Care este scopul pentru care a fost constituită această Federaţie şi ce-şi propune ea?
Vlad Soare: Asociaţiile au înţeles necesitatea ca interesele lor profesionale, economice, legislative şi sociale să fie reprezentate de o singură voce, cu o misiune comună, la nivel de industrie. Prin urmare, de la înfiinţare, în 2021, aceste entităţi au colaborat pentru a stabili şi prioritiza interesele comune pentru industrie, astfel încât să existe aliniere în piaţă şi să se poată atinge obiective în beneficiul tuturor, atât al operatorilor de retail, cât şi al celor din online. Împreună am identificat aceste nevoi comune şi le-am transpus într-o serie de obiective pentru Federaţie şi pentru întreaga industrie de gambling, de fapt.
Principalele obiective ale FEDBET sunt:
– Asigurarea reprezentării industriei jocurilor de noroc, atât pentru operatorii landbased, cât şi pentru cei din online, în relaţia cu autorităţile sau cu oricare alte instituţii ori entităţi care influenţează acest domeniu de activitate;
– Asigurarea unei interacţiuni continue cu instituţiile statului pentru a obţine un cadru legislativ echitabil pentru industrie;
– Susţinerea şi promovarea intereselor legislative, economice, sociale şi profesionale ale industriei în relaţia cu autorităţile române şi internaţionale, entităţi private şi persoane fizice;
– Asigurarea unei imagini publice corecte, implicarea în mediul social şi promovarea principiilor de responsabilitate socială.
Reporter: Care sunt principalele activităţi pe care le va desfăşura FEDBET?
Vlad Soare: Am să enumăr doar o mică parte dintre activităţile pe care le vom realiza, punând un accent deosebit pe formularea de propuneri legislative pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ specific, elaborarea de coduri de conduită şi de business, conlucrarea cu autorităţile centrale şi locale pentru a crea un mediu de afaceri predictibil şi echitabil, derularea de programe de responsabilitate socială, cum ar fi de instruire şi formare profesională sau perfecţionare a persoanelor tinere.
Reporter: Ce opinie aveţi despre legislatia din domeniul jocurilor de noroc şi ce ar trebui modificat la aceasta?
Vlad Soare: FEDBET este singurul reprezentant cross-industry, atât pentru operatorii din landbased, cât şi pentru operatorii online, urmărind să devină un partener strategic pentru ONJN, Guvern şi Parlament şi celelalte autorităţi cu rol de decizie în activitatea noastră. În aceste condiţii, convingerea noastră este că va fi nevoie, printr-un efort susţinut, să reclădim punţile de comunicare dintre industrie, autorităţi şi public, să îmbunătăţim percepţia acestora, lucru pentru care FEDBET are deja mandat din partea industriei.
Reporter: Cum vede noua entitate proiectele legislative aflate, în prezent, în circuitul parlamentar şi ce amendamente ar trebui aduse acestora?
Vlad Soare: Aşa cum am afirmat, este nevoie să reclădim ceea ce s-a şubrezit în ultima perioadă, şi anume percepţia asupra acestui domeniu şi relaţia cu legiuitorii. Avem nevoie de o comunicare mai activă cu factorii decidenţi, dar şi în spaţiul public, o comunicare reală, bazată pe argumente pragmatice. Legislaţia jocurilor de noroc, deşi este una dintre cele mai moderne din Europa, este perfectibilă. Industria, prin asociaţiile reprezentative, a afirmat în repetate rânduri că îşi doreşte să fie un partener activ al statului pentru că suntem de părere că numai printr-un dialog constant şi constructiv, cu toţi factorii implicaţi, se poate ajunge la cele mai bune soluţii de legiferare. Avem date şi expertiza necesară şi suntem deschişi să ne aşezăm la masa discuţiilor pentru a fi mai bine cunoscuţi şi pentru o reglementare cât mai bună. Motivul pentru care ne confruntăm cu această avalanşă de iniţiative legislative rezidă din felul în care suntem percepuţi în exterior ca industrie.
Suntem conştienţi de faptul că această industrie are o problemă cu ceea ce publicul crede în general despre ea şi ne angajăm s-o abordăm şi să diseminăm eforturile pe care le întreprindem, atât în ceea ce priveşte asigurarea unui mediu sigur pentru clienţi, cât şi în a evidenţia contribuţia pe care o avem în societate (prin veniturile pe care le aducem la buget şi prin rolul în piaţa de divertisment). Este, însă, esenţială o colaborare a mediului politic cu industria, întâi pentru a o înţelege mai bine, pentru a se asigura că eforturile de legiferare sunt orientate către o protecţie reală a clienţilor şi apoi pentru a înţelege că interzicerea jocurilor de noroc ar genera în societate mai multe pagube decât beneficii. Aceasta este una dintre misiunile Federaţiei, să reclădească încrederea ce trebuie să existe între stat şi industria de gambling şi să îmbunătăţească percepţii.
Reporter: În ce mod colaborează noua Federaţie cu autorităţile din domeniu şi cu mediul legislativ?
Vlad Soare: Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, prin actuala conducere, a manifestat o deschidere extraordinară faţă de FEDBET, având în vedere o abordare utilă pentru intreaga industrie. Federaţia şi-a stabilit pilonii strategici ai activităţii sale şi lucrează la planuri şi activităţi viitoare cu impact pozitiv asupra tuturor părţilor interesate, astfel încât să devină în curând o bună practică în regiune.
Reporter: Ce şi-a propus Federaţia să facă pentru susţinerea şi promovarea unui joc responsabil?
Vlad Soare: Implicarea în mediul social şi în proiecte de responsabilitate socială reprezintă unul dintre punctele principale pe care Federaţia le urmăreşte. Vom susţine, cu tot ce va fi nevoie, proiectele Asociaţiei Joc Responsabil, care are o vastă expertiză în prevenţia şi combaterea adicţiei faţă de jocurile de noroc şi, în plus, ne vom implica şi noi, cu proiectele noastre proprii de responsabilitate socială. Din păcate, nu este suficient ca doar Federaţia sau operatorii privaţi să facă asta, este nevoie ca şi statul să se implice mai mult în această privinţă, dar ne bucurăm că un prim pas a fost deja făcut şi că vedem deschiderea pe care ONJN a arătat-o pentru colaborarea cu Asociaţia Joc Responsabil. În definitiv, operatorii din industrie susţin benevol această entitate şi, în plus, fiecare operator din industria de gambling plăteşte o taxă de viciu, dar şi o contribuţie pentru promovarea principiilor de joc responsabil.
Probabil că cititorii dumneavoastră se vor întreba de ce vrea industria să susţină programe de prevenţie? Nu o să îşi diminueze profiturile? Este o falsă impresie. Industria de gambling este, în primul rând, o industrie de entertainment. Să nu uităm asta. Jucătorii trebuie să joace cu gândul că vor să se distreze, nu să câştige. În al doilea rând, operatorii de jocuri de noroc au mult mai mult de pierdut atunci când un jucător cu probleme intră în sala lor, decât câştigul de moment pe care l-ar avea de pe urma acestuia.
Suntem la început de drum, dar avem în spate asociaţii profesionale puternice şi, la fel de important, companii care gândesc matur şi responsabil, astfel încât împreună să reuşim să armonizăm relaţia cu societatea şi să avem un dialog constant cu mediul politic.
Reporter: Mulţumim!